Brug tussen Noord- en Zuid-Amerika

Tropische natuur combineren met authentieke indiaanse cultuur? Het verrassende Panama is een toegankelijke bestemming tussen Costa Rica en Colombia. Tussen de Caraïbische Zee en Stille Oceaan. We stellen je graag enkele knooppunten voor om ‘s lands rijkdommen tijdens een selfdrive met huurwagen te ontdekken. Een avontuurlijke verkenning op eigen tempo langs machtige nevelwouden, inheemse culturen en magische natuurschappen.

1) Panama City

We raden aan om in Panama City twee of drie nachten te overnachten voor je verder reist. De bedrijvige stad is een veelzijdig en al even veelbelovend startpunt voor de rest van het avontuur.
Als eerste Spaanse nederzetting in het land tonen de ruïnes van Panama la Vieja nog altijd hun koloniale sporen. Ook Casco Antiguo, het historische centrum, is een Unesco Werelderfgoedpareltje. En met Parque Natural Metropolitano ligt hier zelfs een beschermd tropisch regenwoud binnen de stadsmuren.

2) Panamakanaal

Ten zuiden van de hoofdstad ligt de monding van het Panamakanaal, nog steeds een van de meest indrukwekkende technische hoogstandjes ter wereld. Dankzij de 80 km lange verbinding tussen de Atlantische en de Stille Oceaan kunnen duizenden schepen per jaar een gigantische omweg rond het volledige Zuid-Amerikaanse continent vermijden.

3) Anton Valley

Rij verder naar de Anton Valley in de krater van een enorme uitgedoofde vulkaan. Dit is een van de grootste caldera’s van heel Centraal-Amerika en lijkt wel ingelijst door zijn omringende natuur. Weelderige bossen, ruige pieken, groene valleien en onstuimige watervallen. Hier moet je zeker de slapende berg India Dormida en de precolumbiaanse rotstekeningen van Piedra Pintada bezoeken. Of ga op zoek naar de gouden klompvoetkikker, bekend om zijn felgekleurde lichaam.

4) Península De Azuero: Pedisa

De roadtrip loopt verder langs Arco Seco, de zogenaamde ‘droge boog’ aan de zuidelijke oostkust van Panama. Pedasi, een geliefde surfspot, is vooral de belangrijke toegangspoort naar Isla Iguana Wildlife Refuge. Het hele eiland is een natuurreservaat, wemelend van unieke zeevogels. Hier broedt de Amerikaanse fregatvogel met zijn kenmerkende lange staartveren en opvallende, knalrode keelzak. Duik zeker ook het water in op zoek naar tropische vissen en schildpadden in de goed bewaarde koraalriffen.

5) Boquete & Baro Volcano national park

Boquete in het westen van Panama, zo’n 300 km verder, staat bekend als de ‘Vallei van de Eeuwige Regenboog’. Met wat geluk zie je zelfs verschillende regenbogen tegelijk.
Maar vooral Baru Volcano National Park domineert de regio. De hooglanden en de restanten van uitbarstingen miljoenen jaren geleden vormden vijf ecosystemen. Een kostbare natuurschat, nog steeds beschermd door de rustende vulkaan en zijn onmetelijke omgeving. Hier leven meer dan 250 vogelsoorten waaronder de zeldzame quetzal. De legendarische vogel was voor de oude Maya’s een symbool van vrijheid.

6) Bocas Del Toro

Een etappe in noordelijke richting brengt je naar de tropische eilandengroep Bocas del Toro en de Chiriqui-lagune. Dit natuurlijke laboratorium van de evolutie is onder andere de habitat van dolfijnen, luiaards en de aardbeikikker.

Fan van Latijns-Amerika?

Onze partner Cosmic Travel heeft al 30 jaar expertise in maatwerkreizen naar dit immense en boeiende continent. Ontdek hun aanbod voor wereldreizigers, avonturiers en luxereizigers. Ook voor gezinnen met grote of kleinere kinderen hebben ze heel wat in petto.

Vraag ernaar bij ons, je vertrouwde reisagent.